Man tittar ut genom ett fönster

Jobb för unga försvinner och reporäntan lämnas oförändrad

Den här veckan kan du läsa om att många ungdomsjobb har försvunnit, att reporäntan lämnas oförändrad och att allt fler tror på en snabb återhämtning. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.

34 000 ungdomsjobb är borta

Fler än 34 000 jobb för unga försvann efter att covid-19 bröt ut, visar en undersökning från Visita. När restriktionerna blev hårdare fick framförallt hotell, restauranger och nöjesparker stänga.

Magnus kommenterar:
- Ungdomsarbetslösheten är en svår nöt att knäcka. Många av dessa branscher är fortsatt hårt utsatta och är nog de som sist kommer att öppna upp fullt ut. Det här innebär också att många sommarjobb står hotade, något som regeringen satt till extra medel i vårbudgeten för att klara. Förra veckan rapporterade vi om att andelen unga som startat eget har öka vilket är en konsekvens av de stora uppsägningarna.

Räntan lämnas oförändrad

I veckan meddelade Riksbanken att man väljer att lämna räntan oförändrad på 0 procent. Stödköpen av värdepapper för att mildra effekterna på svensk ekonomi av coronapandemin fortsätter enligt tidigare plan inom ramen om 700 miljarder kronor.

Magnus kommenterar:
- Priserna på villor har rusat med 20 procent på ett år. Frågan är om det låga ränteläget kan fortsätta pressa upp priserna. Jag tror vi kan förvänta oss fortsatta prisökningar men kanske inte riktigt i samma takt som den senaste tiden. Att amorteringskravet återinförs 31 augusti innebär att många får mindre pengar att röra sig med och kanske blir mer återhållsamma i sina köptankar.

Fler tror på snabb återhämtning

Handelsbanken meddelade i en rapport i veckan att man tror på snabb återhämtning under tredje kvartalet. De tror framförallt att tjänstesektorn kommer öka när coronarestriktionerna lättar. Man räknar också med att arbetslösheten kommer att falla tillbaka till 7 procent i slutet av 2023.

Magnus kommenterar:
- Allt fler tror på en snabb återhämtning i ekonomin då både USA och Europa svarar bra på stimulanspaketen som rullas ut. Jag tror utfasningen av stödpaketen kommer att vara avgörande för att undvika ”hack i kurvan”. Både företag och hushåll kan få det tufft när bland annat amorteringskraven återinförs eller när korttidsstöd dras tillbaka. Utöver det kan vi räkna med ett ökat skattetryck för att återställa statsfinanserna.

Dela