Sedlar

Inflationen håller i sig

Ettor är svårsålda efter att amorteringskravet återinfördes och i Skellefteå kan man nu tjäna bra på att hyra ut i andrahand. Detta och mycket mer i veckans ekonominytt med ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Riksbanken: ”Inflationen faller nästa år”

Ny inflationsstatistik från SCB visar att KPIF, det vill säga prisökningar i samhället där räntan är satt på fast nivå för att räkna bort ränteeffekten, landar på 3,1 procent för oktober. För att inflationen ska fortsätta uppåt behöver energipriserna fortsätta stiga, menar Anna Breman, vice riksbankschef. Skulle energipriserna hålla sig på dagens nivåer kommer inflationen att avta.

Magnus kommenterar:
- Många länder funderar nu på att tidigarelägga sin räntehöjning eftersom man ser att inflationen håller i sig. Om Sverige kommer att ansluta sig får tiden utvisa. Det du som privatperson behöver vara vaksam på är räntorna som kan dra i väg och räntans påverkan på bostadspriserna. De som går som vinnare är de som lyckats hålla ner sin belåningsgrad och varit aktiva och prutat på räntan.

Vill du få tips inför bolåneförhandlingen – kolla in Pengakollen

Hyr ut för 20 000 – 70 000 kr i månaden  

Batteritillverkaren Northvolt har etablerat sig i Skellefteå vilket i sin tur har fått trycket på bostadsmarknaden att öka. Den stora efterfrågan har gjort att privatpersoner kan hyra ut sina bostäder för så mycket som 20 000–70 000 kr/månad.

Magnus kommenterar:
- Det är en unik situation i Skellefteå just nu, man kan nog inte förvänta sig att denna situation håller i sig. Att hyra ut din bostad tillfälligt, till exempel via Airbnb eller Blocket, kan vara ett bra sätt att få in lite extra pengar på kontot. Men det är viktigt att du som privatperson har koll på skattereglerna och hur din hemförsäkring gäller, så att du inte råkar ut för oväntade kostnader i efterhand.

Här kan du läsa fler tips från mig om du ska hyra ut i andrahand

Ettor alltmer svårsålda

Statistik från Hemnet visar att försäljningen av ettor går sämre än större lägenheter sedan amorteringskravet återinfördes i september. ”Vi vet sedan tidigare att framför allt ettor påverkats av amorteringskravet, där man oftare är ensam låntagare”, kommenterar Erik Holmberg analytiker på Hemnet.

Magnus kommenterar:
- Att förstahandsköpare skulle drabbas av amorteringskraven förstod vi tidigt. En av de stora utmaningarna just nu är att bostadspriserna fortsätter öka kraftigt, vilket i sin tur höjer ribban ännu mer. Det är många länder som funderar på kreativa lösningar för att unga ska få en möjlighet att komma in på bostadsmarknaden, frågan är vilka som blir verklighet. I Norge har man exempelvis på förslag på ett skattesubventionerat bosparande för unga.

Dela