Förslag: Hyr ut dina prylar skattefritt

Hyra ut prylar skattefritt – förslag från regeringen

Den här veckan kan du läsa om ett nytt förslag från regeringen som ska ge privatpersoner möjlighet att hyra ut personliga ägodelar för 20 000 kronor skattefritt och att börsen kan bli stökig i sommar. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.

Kan bli stökig börs i sommar

Det kan bli mer turbulent på börsen i sommar än i början av året, tror Mattias Isaksson, allokeringschef Swedbank. Både bolagsvinster och makrosiffror har överraskat på uppsidan och nu tror man att de gradvis kommer att börjar avta, vilket i sin tur kommer att påverka börskurserna.

Magnus kommenterar:
- Det är svårt att förutspå börsens utveckling framåt, det vi ekonomer gör är mer eller mindre kvalificerade gissningar. Det är rimligt att tro att den starka utvecklingen som företagen upplevt nu sakta klingar av allt eftersom vi hittar ett nytt ”normalläge”. Det som talar för fortsatt stark utveckling är att konsumtionen återgår till samma nivåer som innan pandemin, vilket kommer att gynna de mest utsatta branscherna.

Stödåtgärder bör fasas ut

Enligt Konjunkturinstitutet bör statliga stödåtgärder fasas ut i tredje kvartalet, för att på sikt inte hämna strukturomvandlingen. Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz säger att generella stöd bör fasas ut till hösten om vaccinationen fortsätter enligt plan.

Magnus kommenterar:
- Många företag visar starka siffror och tillväxten är på väg åt rätt håll. Flera indikatorer visar att svensk ekonomi återhämtar sig sakta men säkert. Att fasa ut de statliga stöden känns som rätt prioritering under förutsättning att vi ser fortsatta styrkebesked. Effekten vi kan komma att se är att antal varsel ökar och att det blir fler konkurser - framför allt för de företag som haft stöden som en sista livlina.

Regeringen: Hyr ut prylar skattefritt

Per Bolund (MP), klimat- och miljöminister meddelar att regeringen föreslår att privatpersoner ska kunna hyra ut personliga ägodelar skattefritt för 20 000 kronor per år. Syftet är att uppmuntra återbruk och uthyrning. Enligt förslaget ska man också kunna reparera prylar och kunna göra avdrag på 50 procent av kostnaden, till ett värde om upp till 10 000 kronor.

Magnus kommenterar:
- Det här är ljuv musik för mina öron! Rätt prioritering i rätt tid. Många stora företag har tagit ett stort ansvar och drivit utvecklingen av återbruk framåt. Nu börjar allt fler privatpersoner se över sitt eget resursutnyttjande genom exempelvis uthyrningstjänster och privat annonsering, vilket naturligtvis det här förslaget premierar.

Dela