Startlinje - många unga startar eget

Starta företag som ung och färre ärenden till Inkasso

Den här veckan kan du läsa om att vi ser fler tecken på att ekonomin återhämtar sig och många unga som startar eget som en konsekvens av pandemin och hemarbete. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.

Färre använder korttidsstödet

Under förra våren omfattades 120 000 personer av unionens medlemmar av korttidsstödet, nu är motsvarande siffra 14 000 personer. Stödet fungerar så att de företag som är hårt drabbade av pandemin kan låta sina anställda gå ner i arbetstid. Företaget får korttidsstöd så att den anställde kan behålla stora delar av sin lön och på så sätt slippa att bli uppsagd. I vårbudgeten sköt regeringen till ytterligare 3,2 miljarder till korttidsstödet.

Magnus kommenterar:
- Jag tycker att man kan se nedgången som ett tecken på återhämtning i ekonomin. Det var många företag inom industrin som nyttjade korttidsstödet. Jämfört med tjänstesektorn har industrin dragit det längre strået och klarat krisen bättre.

Färre ärenden till inkasso

Inkassobolagen spådde en ökning av ärenden under pandemin då arbetslösheten och den ekonomiska osäkerheten ökade. Men så blev det inte, utan antalet inkassoärenden minskade istället under fjolåret. Anledningarna till detta är nog flera, men Fredrik Engström, ordförande i Svensk Inkasso förklarar det så här: ”En stor andel inkassokrav skickas ut då personen kanske varit lite slarvig och missat. Nu håller man sig hemma och är mer noggrann att gå igenom exempelvis sin post.”
Den totala skulden hos inkassobolagen ökar däremot och är nu uppe i 94,2 miljarder. Det är den högsta siffran som någonsin mätts upp.

Magnus kommenterar:
- Skuldsättningen ökar i samhället när det kommer både till bolån och konsumtionskrediter. Historiskt sett har antalet ärenden till inkassobolagen ökat, men nu avviker vi från trenden. En viktig del när det kommer till att ha en sund privatekonomi handlar om att inte leva över sina tillgångar. En utlösande faktor för skuldsättning kan vara större eller avgörande livshändelser exempelvis skilsmässa, att man förlorar jobbet eller blir sjuk. Därför är det så viktigt att räkna på sin egen situation om något att detta skulle hända. Vilka marginaler har du? Försök att bygg upp en buffert för oförutsägbara händelser. Att veta vad som gäller för dig och vilka marginaler du har gör också att du får en ekonomisk trygghet och inte behöver oroa dig.

Ökning bland unga som startar eget

Under föregående år ökade nyföretagandet bland ungdomar mellan 18-25 år med 29 procent, visar en kartläggning från Visma. Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma, tror att ökningen beror på att de digitala verktygen underlättar att driva företag. Bland nyföretagarna var 39 procent kvinnor och 61 procent män.

Magnus kommenterar:
- Den så kallade ”gigekonomin”, där man går från fast anställning till fler tillfälliga jobb, skulle kunna vara ytterligare en förklaring till ökningen av unga företagare. Jag tror dessutom att vår nya situation med ökat hemarbete när vi jobbar från olika geografiska platser ger fler incitament att driva eget företag.

Dela