Dyrt att tanka - pris på diesel och bensin

Dyrt med kaffe och bensin

Efterfrågan på kaffe ökade under pandemin, medan bränsleefterfrågan minskade – nu skjuter priset på båda i höjden. Detta och mer i veckans ekonominytt med ICA Bankens vardagsekonom.

Sveriges pensionssystem åttonde bäst i världen

Enligt en rapport från konsultfirman Mercer är Sveriges pensionssystem det åttonde bästa i världen. Sverige halkar ner två placeringar från förra året och är sämst i klassen bland de nordiska länderna. Tappet motiveras med att det saknas ett skattesubventionerat sparande specifikt för pensionen, samt behovet av att höja pensionsåldern.

Magnus kommenterar:
- Norden har kommit långt när det gäller pensionssystem, vilket jag tycker känns tryggt. Att alla länder placerar sig i toppen visar på en styrka och skickar tydliga signaler att en säkrad pension är viktig. Den delen jag framför allt saknar är incitamentet att spara till pension privat. Idag sker det ofta via ett investeringssparkonto (ISK), vilket är skattemässigt fördelaktigt, men det är lätta att norpa ifrån om det skulle krisa.

Dyrare kaffe att vänta

40 procent av världens kaffe kommer från Brasilien. Extremt väder i form av torka följt av frost gör att produktionen minskar och priset stiger. Stigande fraktpriser och en svag krona är ytterligare faktorer som gör bönan dyrare.

Magnus kommenterar:
- Som ett av de länder i världen som dricker mest kaffe kommer detta som en dålig nyhet. Samtidigt så är nog svensken beredd att gå upp lite i pris för att få sin efterlängtade kopp java. En prishöjning jämnar ut bra och dåliga säsonger och ger förutsättningarna för kaffeodlarna att hålla i gång verksamheten även de år när det är tufft.

Bensinpriset över 18 kr för första gången

Oljan har rusat i pris den senaste tiden och nu är den 95-oktaniga bensinen är över 18 kronor för första gången någonsin. Anledningen till prisökningen är bland annat att man inte startat upp oljeriggar/plattformar igen efter pandemin då efterfrågan minskade.

Magnus kommenterar:
- Trenden tyder på att vi nyttjar allt mindre bränsle än tidigare, samtidigt som fler biltillverkare, på allvar, visar att man är med och slåss på elbilsmarknaden. Jag tror att efterfrågan sakta kommer att öka igen och att priserna då kommer att normaliseras en aning. På lång sikt kommer efterfrågan att minska, men det är långt till dess eftersom vi fortfarande är beroende av fossila bränslen.

Dela