Hus med pengar staplade bredvid

Bostadspriser i maj 2021 fortsätter stiga och inflationen sjönk i maj

Den här veckan kan du läsa om de stigande bostadspriserna, höjd skatt på ISK och senaste inflationssiffrorna. Det här är några utvalda ekonomiska händelser som hänt i veckan. Läs mer om hur detta påverkar din privatekonomi.

Borg försvarar skatten på ISK

Anders Borg, tidigare finansminister, var med och lanserade investeringssparkontot. Han anser att skatten på investeringssparkontot inte bör ändras utan att det finns utrymme att höja momsen på mat eller att man bör trappa ner på ränteavdraget.

Magnus kommenterar:
- Planen att höja skatten på ISK kom från finansminister Magdalena Andersson. Förslaget är inte utarbetat än, men tidigt har skarpa röster höjts. Uttalanden från Magdalena tyder på att det är de med sparkapital på över tre miljoner som kan drabbas. Jag tycker inte man ska dra på för stora växlar än utan invänta det färdiga förslaget.

Bostadspriserna fortsätter uppåt

Svensk mäklarstatistik meddelar att bostadspriserna fortsätter upp även i maj. Bostadsrätterna steg med en procent och villorna med två procent jämfört med förra månaden. Sett över ett år har bostadsrätterna stigit med 13 procent och villor med 20 procent.

Magnus kommenterar:
- Prisutvecklingen på bostäder får mig att fundera på vad som händer om vi skulle få en justering nedåt med motsvarande prisökning, det vill säga 20 procent. Om vi utgår från att du köpte ny bostad igår och lånade 85 procent av marknadsvärdet och betalade resterande 15 procent kontant skulle en minskning med 20 procent innebära att du har lån på mer än vad bostaden är värd. Med det här i åtanke kan det vara svårt att exempelvis flytta.

Inflationen sjönk i maj

KPIF, konsumentprisindex med fast ränta, sjönk med 0,2 procent från april till maj. På årsbasis steg inflationen 2,1 procent, vilket kan jämföras med förväntan på 2,3 procent. De faktorer som främst håller inflationen nere är billigare grönsaker och flygcharter.

Magnus kommenterar:
- Vi upplever fortfarande en försiktighet i samhället vilket gör att efterfrågan, och därmed även inflationen, hålls nere. Jag tror att vi kommer se större förändringar efter sommaren och en bit in på hösten. Hålls inflationen runt två procent framåt kan ränteoron som funnits senaste tiden dämpas, även om USAs och Europas inflation har stor inverkan.

Dela