Man kollar på börssiffor

Bopriserna stiger och BNP faller

Ekonominytt är tillbaka efter ett längre sommaruppehåll och riktar denna vecka fokus mot BNP, stigande bopriser i Stockholm och gifta män över 45 år som paniksäljer på börsen.

Brant fall för BNP

Under augusti föll BNP med 3,8 procent jämfört med juli. Jämför man med augusti 2020 steg indikatorn med 2,4 procent. Det här är en större inbromsning än analytikerna förväntat sig, de trodde på en minskning med 0,1 procent.

Magnus kommenterar - Vi ser en inbromsning i BNP, vilket förväntas i flera länder den närmsta tiden, eftersom många länder nu minskar de finanspolitiska stimulanserna. I det stora hela har tillväxten varit stark efter pandemin - USA visar en tillväxt på 12,2 procent för andra kvartalet på årsbasis. Euroområdet landar på 2,2 procent för motsvarande period. För att få hela bilden tycker jag att man ska se BNP tillsammans med andra mått såsom arbetslöshet och inköpschefsindex. Vi får inte glömma att vi har tagit oss ur krisen och att läget är relativt stabilt, även om BNP sjönk.

Gifta män, över 45 år paniksäljer på börsen

Forskare från Massachusetts Institute of Technology (MIT) visar att gifta män, över 45 år är mer benägna att paniksälja sitt innehav på börsen. De säger sig dessutom ha ”utmärkt erfarenhet eller kunskap om investeringar”. Av de som paniksäljer återvänder 30 procent aldrig till börsen.

Magnus kommenterar - Det är lätt att överskatta sin förmåga när det kommer till tidpunkt för köp och försäljning på börsen. Min erfarenhet säger att det nästan är omöjligt att pricka topparna och dalarna och att det många gånger är bäst att rida ut stormen, framför allt om du är långsiktig i ditt sparande. Tänk gärna igenom din strategi när det kommer till plötsliga ras, hur ska du agera och varför?

Bopriser upp i Stockholm

Danske banks boprisindikator visar på stigande bostadspriser i Stockholm under september. Bortser man från faktorer kopplat till säsong, som exempelvis lägre efterfrågan på bostäder under sommarren, steg priserna med 1 procent under september jämfört med augusti.

Magnus kommenterar - Många trodde på sjunkande bostadspriser efter den starka sommaren, men suget finns uppenbarligen fortfarande kvar och det är framför allt lägenheter som driver upp priserna i Stockholm. Hur länge uppgången kommer att hålla i sig är omöjligt att säga, men det låga ränteläget eldar på priserna och kommer vara den enskilt viktigaste faktorn framöver.

Dela