snickare

Budgetrenovering – håll nere kostnaderna

Alla som någon gång har renoverat hemma vet att kostnaderna lätt drar iväg, men det finns smarta sätt att spara pengar på när den där väggen ska få ny färg eller köket en ny skrud. Om du inte är rädd för att hålla i hammaren själv kan du redan där spara åtskilliga procent av totalkostnaden.

Gör det själv eller proffshjälp?

Beroende på vad du ska renovera eller bygga är det olika lätt eller svårt att göra sakerna själv. Ska du lägga nytt golv, renovera väggar och tak eller bygga till en uteplats kan du ofta fixa mycket själv om du är lite händig. Följer du dessutom ”gör-det-själv-guider” får du ett bra stöd på vägen.

Badrum däremot är ett exempel på område som är svårt att ge sig på själv, eftersom det krävs speciell utbildning för att renovera våtrum. Seriösa hantverkare har certifikat på att de vet hur man installerar våtrum - det ska du alltid kräva när du köper in den här tjänsten.

Fyra tips som kan hålla nere kostnaderna

  1. Ta in minst tre offerter – till att börja med behöver du lägga lite tid på att undersöka om du fixar renoveringen själv, eller om du behöver hjälp.. Landar du i att du ska köpa in tjänsten tycker jag alltid du ska ta in minst tre offerter. Hanterverkare skiljer sig ofta mycket i pris. Om du ska göra arbetet själv tycker jag du ska ta höjd för att köpa in tjänsten om det inte går som du tänkt. Det är lätt att överskatta sin egen förmåga.

  2. Välj rätt finansieringsform – Oavsett om du köper in tjänsten eller renoverar själv så behöver den bekostas. Det finns fler olika lösningar på hur du kan lösa finansieringen och de vanligaste är:
    Låna upp på huset. Finns det ett övervärde på huset? I så fall är ett alternativ att låna upp på huset för att finansiera renoveringen.
    Blancolån. Detta är ett lån utan säkerhet, vilket leder till en högre ränta som kan användas till att t.ex. låna till badrum. Det finns ofta ett maxtak för hur mycket du kan låna.
    Medlemslån – Fackföreningar har ofta förhandlat till sig sänkt ränta på lån utan säkerhet. Kolla upp med ditt fack vad som gäller för dig.

  3. Låna eller hyr verktyg – Verktyg är dyra och nyttjandegraden är låg så försök låna verktyg istället för att köpa. Du kan också hyra redskap och verktyg via exempelvis Hygglo.

  4. Prisjämför – Oavsett om det handlar om virke, spackel, skruv eller en toalett: Jämför priserna! Du kan spara stora summor om du lägger lite tid på att jaga priser och kampanjer.

Mitt sista tips är att göra renoveringen helt klar. Tänk på att brädhögen som skulle bli en ny trall inte höjer värdet på huset om det inte är i hopsatt. Då har du dragit på dig kostnaden, men inte fått något ut av det. För att orka ro renoveringen i hamn kan det vara tufft brukar det hjälpa med en målbild. Visualisera när du sitter på trädäcket i vårsolen med din morgonkopp kaffe, eller det varma badet i nya badrummet.

Dela