Frågor och svar om Mobilt BankID

13 vanliga frågor i Om Mobilt BankID

Ja, du som har ett bankkort, kreditkort, Bankkort Barn och Ungdom, bolån eller privatlån hos oss kan du ansöka om ett Mobilt BankID via ICA Banken. Observera att om du ansöker med säkerhetsdosa krävs även att du har ett svenskt pass eller svenskt nationellt ID-kort, samt en enhet med NFC-läsare, för att kunna slutföra ansökan.

Här ansöker du om Mobilt BankID

Är du under 16 år?

Då krävs medgivande av samtliga förmyndare för att kunna ansöka. Medgivande kan ges i samband med ansökan av ditt bankkort, eller via en separat blankett här.

För att få ett Mobilt BankID krävs ibland att du måste styrka din identitet ytterligare. Tidigare har det skett genom att du t ex fått hämta en verifieringskod för att kunna slutföra din ansökan.

För att höja säkerheten ytterligare vid utgivning av ditt Mobila BankID, och för att utgivningen ska ske snabbare, har vi istället valt att använda oss av en tjänst hos BankID som gör att kontroll av ID-handling kan ske i realtid.

Kontrollen görs genom att du fotar av och blippar din ID-handling i BankID säkerhetsapp, på en enhet som har NFC-läsare, och därefter verifierar BankID din ID-handling i realtid.

Anledningen till att du inte kan använda t ex ett körkort är på grund av att körkortet saknar det chip som krävs för att kunna läsa av en ID-handling digitalt.

För att en person under 16 år ska kunna ansöka om Mobilt BankID, krävs medgivande av samtliga förmyndare. Medgivande kan ges i samband med ansökan av bankkort, eller via en separat blankett här.

Om du har en ny telefon behöver du ladda ner BankID säkerhetsapp och beställa ett nytt Mobilt BankID hos oss.

Tänk på att om du ansöker med någon av våra säkerhetsdosor så behöver du även att ett svenskt pass eller ett nationellt ID-kort utfärdat av Polisen, samt en enhet med NFC-läsare för att kunna slutföra din ansökan.

  • Ladda ner BankID säkerhetsapp i App Store eller Google Play.
  • Logga in här för att starta ansökan om Mobilt BankID och följ instruktionerna.
  • Godkänn villkoren.
  • Klicka på Aktivera ditt Mobila BankID för att påbörja din aktivering hos BankID.
  • Starta BankID säkerhetsapp och välj Aktivera BankID
  • Vid hämtning till annan enhet än den du söker på behöver du scanna den QR-kod som visas.
  • Välj en säkerhetskod på minst 6 siffror i BankID säkerhetsapp.
  • Ditt Mobila BankID är nu aktiverat och redo att användas

Läs mer om Mobilt BankID.

BankID säkerhetsapp fungerar i mobiltelefoner och surfplattor med iOS eller Android.

Här kan du ladda ner BankID säkerhetsapp:

BankID säkerhetsapp för iOS

BankID säkerhetsapp för Android

Starta BankID säkerhetsapp, välj Inställningar, klicka på ditt namn och välj sedan Ändra säkerhetskod. Skriv in din nuvarande säkerhetskod och välj en ny samt bekräfta den nya säkerhetskoden.

Om du har förlorat en mobil enhet med ett aktivt Mobilt BankID spärrar du det genom att ringa 033-47 47 90 (dygnet runt), välj spärr av Mobilt BankID.

Om du har en kortdosa (säkerhetsdosa) eller en personlig dosa kan du även logga in på internetbanken och spärra ditt Mobila BankID där.

Om du spärrar ditt nuvarande Mobila BankID behöver du ansöka om ett nytt Mobilt BankID.

En säkerhetskod som blivit låst går inte att låsa upp igen utan du behöver spärra ditt Mobila BankID och ansöka om ett nytt.

Om du är kund i ICA Banken, läs mer och ansök här om Mobilt BankID.

Ja, du kan använda Mobilt BankID utfärdat av en annan bank hos ICA Banken. Du kan även använda ett Mobilt BankID som är utfärdat av ICA Banken hos andra banker.

Ett Mobilt BankID hos ICA Banken är giltigt i fem (5) år och när du uppmanas förnya det, gör du det enkelt genom att logga in på internetbanken eller appen och välja ”Förnya Mobila BankID”.

Bra att veta – Du kan förnya ditt Mobila BankID med ett befintligt Mobilt BankID, eller med någon av våra säkerhetsdosor. Om du ansöker med någon av våra säkerhetsdosor krävs även att du har ett svenskt pass eller nationellt ID-kort utfärdat av Polisen samt en enhet med NFC-läsare för att du ska kunna slutföra ansökan.

Visar 10 av 13