På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2018-01-02

Buffert - din ekonomiska livlina

Buffert - din ekonomiska livlina
Buffert - din ekonomiska livlina De flesta har säkert upplevt hur jobbigt det kan vara om en plötslig oförutsedd utgift dyker upp

Många svenskar saknar idag buffert och det råder många meningar om hur stor buffert man borde ha. Vi guidar dig och ger tips till den som har svårt att komma igång. Det är aldrig försent att starta ett buffertsparande.

Varför ska man ha en buffert?

En buffert är en summa sparade pengar som du kan ta av om du drabbas av en plötslig oförutsedd utgift. Det kan handla om att kylskåpet eller värmepannan går sönder eller en oplanerad större utgift som du kanske inte räknat med. Vad som än hänt, kan det handla om många tusenlappar som man plötsligt kanske behöver betala. Det är då din sparade buffert blir din ekonomiska livlina.

Hur stor buffert bör man ha?

Det är väldigt olika från person till person hur stor buffert man behöver. Detta är bara generella tips som du kan ha med dig på vägen mot din buffert:

Ensamstående bör ha som mål att spara ihop till en buffert som motsvarar 2-3 månadslöner (netto). Ett singelhushåll kanske inte har så höga månadskostnader, men man har bara en inkomst att förlita sig på. Då är man mer utsatt vid ett oförutsett inkomstbortfall eller om man får en oplanerad räkning/kostnad.

Par utan barn bör sätta målet lite högre och spara ihop till 3-4 månadslöner (netto) som buffert. Om man är i ett parförhållande, är man inte lika utsatt eftersom man oftast har två inkomster. Men är man två, bor man kanske större och de gemensamma vardagliga kostnaderna är oftast högre än för ett singelhushåll.

Familj med två barn bör sätta som mål att spara ihop till 4-5 månadslöner (netto) som buffert. Storleken på en familjs buffert varierar givetvis beroende på hur många man är och hur man bor. Bor man i hus är kostnaderna oftast högre än om man bor i en lägenhet, då det finns fler oförutsedda utgifter som man kan drabbas av i hus.

Hur kommer man igång att buffertspara?

  • Ett av de bästa sätten att komma igång är att sätta upp ett månadssparande som går till ett sparkonto eller något annat sparande med låg risk från ditt lönekonto. Att låta en summa gå automatiskt varje månad till ett sparande som du inte direkt kommer åt med ditt bankkort är både smidigt och det minskar risken att du är där och nallar av det.
  • Sätt i system att allt eventuellt överskott du har kvar av förra månadens lön, flytta över det från lönekontot till ett sparkonto när nya lönen kommer.
  • Försök minska på dina fasta kostnader genom att se över dina försäkringar, el-avtal och avsluta onödiga prenumerationer. Det du eventuellt sparar, flyttar du över till ett sparkonto varje månad. Sakta men säkert kommer det bli en bra buffert.

Lycka till med ditt buffertsparande!

Fler nyheter


Betala julen med rätt kort
Hushållsekonomi 2017-12-05

Betala julen med rätt kort

Just nu skrivs det massor med önskelistor och det önskas allt från leksaker, spel, kläder, elektronikprylar och upplevelser. Din egen shoppinglista blir allt längre med mat och julklappar som ska handlas inför julen - missa därför inte fördelarna med att betala julen med rätt kort.

› Mer om varför du ska betala julen med rätt kort
Artikelbild
Hushållsekonomi 2016-02-01

Så lyckas du med ditt nyårslöfte

Gav du ett nyårslöfte om att få din ekonomi på fötter? Du var inte ensam, ett av de vanligaste löftena är just att ”få ordning på sin ekonomi”. Var tionde löfte handlar om det, men bara var femte lyckas hålla löftet. Hur ska du då göra för att lyckas hålla ditt löfte om en mer ordningssam ekonomi? Här ger jag några handfasta tips som kommer göra skillnad för just din ekonomi.

› Läs Magnus Hjelmérs tips för att komma igång med sparandet
Köp din hemelektronik med Bankkort Plus och få en Trygghetsförsäkring på köpet
Hushållsekonomi 2015-12-22

Extra bra nyhet för dig med Bankkort Plus

Från och med den 1 januari 2016 ingår det en trygghetsförsäkring i ICA Bankkort Plus. Trygghetsförsäkringen omfattar en allriskförsäkring och en förlängd garanti vid köp av ny hemelektronik. 

› Läs mer om nya trygghetsförsäkringen i Bankkort Plus
Artikelbild
Hushållsekonomi 2015-11-08

Säkra en billig jul

Julen är mångas favorithögtid, men det är inte alltid lätt att få ekonomin att gå ihop när man vill att allt ska vara så perfekt som möjligt under denna högtid. ICA Banken har samlat några tips hur du kan säkra en billigare jul så du och din familj kan lägga fokus på det som är viktigt.

› Läs ICA Bankens tips för en billigare jul
Artikelbild
Hushållsekonomi 2015-08-17

För mycket månad kvar i slutet av lönen?

Sommar och semester börjar lida mot sitt slut och vardagen återgår sakta till normala rutiner igen. Många plånböcker ekar tomma och man funderar på vart tog pengarna vägen? 

› Mer om hur vi kan hjälpa dig