På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-12-01

Information inför årsskiftet

Gör dina bankärenden i god tid
Gör dina bankärenden i god tid Göra dina bankärenden i god tid innan årsskiftet

Inför årsskiftet finns det en del viktiga datum att förhålla sig till gällande bland annat betalning- och överföringsdagar, fondflytt och orderdagar för att de ska vara gjorda innan årsskiftet.

Viktiga datum gällande betalningar och överföringar

  • Externa överföringar måste vara registrerade senast kl 13.00 den 29/12 för att nå mottagaren innan årsskiftet
  • PG/BG-inbetalningar måste vara registrerade senast kl 9.30 den 29/12 för att nå mottagaren innan årsskiftet
  • Brevgiro måste vara ICA Banken tillhanda senast 22/12 för att nå mottagaren innan årsskiftet
  • Utlandsbetalningar måste vara registrerade senast kl 11.30 den 29/12 för att lämna ICA Banken innan årsskiftet. När mottagaren har pengarna på sitt konto beror på vald prioritet
  • För autogiro görs sista dragningen 29/12

Viktiga datum gällande fonder

  • Fondflyttsuppdrag som registreras mellan 8/12 -11/1 kommer att påbörjas tidigast  12/1
  • Sista orderdag för att köp- säljorder ska redovisas på årsbesked för år 2017 är 28/12
  • Vid fondbyte är sista dagen för att ordern ska redovisas på årsbesked för år 2017 är 22/12. (Avvikelser förekommer pga att vissa fondorder tar en extra dag att slutföra)

Frågor och svar om fonder inför årsskiftet

Vad menas med skattepliktig vinst/avdragsgill förlust?

Det är en sammanställning av vinster eller förluster som ICA Banken rapporterar till skatteverket.

Vad menas med ingående/utgående marknadsvärde?

Det är värdet på depåkontot för redovisat år (årets början respektive slut).

Vad menas med schablonintäkt?

Schablonintäkten beräknas till 0,4 % av värdet på fondandelarna vid årets ingång. Schablonintäkten beskattas med 30 %. För dig som kund innebär detta att den faktiska skatten blir 0,12 % (0,4 * 30 %) av värdet på fondandelarna vid ingången av år 2017. ICA Banken lämnar kontrolluppgift på schablonintäkten till skatteverket och intäkten kommer att finnas förifylld i din inkomstdeklaration.

Hur beräknas skatten på ett investeringssparkonto (ISK)?

Skatten på ISK beräknas fram genom att addera ingående värdet vid årets fyra kvartal och sedan adderas även alla insättningar som gjorts under året. Summan du får fram ska sedan delas på fyra. Det är för att få fram ett genomsnittligt värde för ditt ISK under året. Det genomsnittliga värdet kallas för kapitalberäkningsunderlag.
Kapitalberäkningsunderlaget multipliceras sedan med statslåneräntan per den 30 november året före beskattningsåret + 0,75 procentenheter. Det finns dock en lägre gräns på 1,25 % som man behöver ta hänsyn till. Om statslåneräntan plus de 0,75 procentenheterna blir lägre än 1,25 tillsammans kommer schablonintäkten automatiskt att höjas till just 1,25 %.

Med andra ord så använder du 2016 års statslåneränta om du ska deklarera för år 2017, och själva deklarationen skickas in våren 2018. Produkten av kapitalberäkningsunderlaget och statslåneräntan + 0,75 procentenheter kallas för schablonintäkt. Schablonintäkten kommer förtryckt i kundens deklaration och kommer automatiskt att beskattas med 30 %.

Fler nyheter


Blippa på ICA
Information 2018-03-12

Förändring av beloppsgränsen för blipp

Det har nu gått ett par år sedan vi på ICA Banken bytte ut alla våra kort och införde möjligheten för våra kunder att kunna blippa sina köp. ICA var först i Sverige med detta och den nya tekniken för kontaktlösa betalningar har med åren gjort att fler och fler väljer det snabba sättet att betala och nu gör vi en justering av beloppsgränsen.

› Mer om förändringen av beloppsgränsen för blipp
Artikelbild
Information 2018-01-17

Information om årsbeskeden

I ICA Bankens hållbarhetsarbete ingår att minska antalet brevutskick. Det innebär att du får ditt årsbesked presenterat digitalt på internetbanken.

› Så hittar du ditt årsbesked
ICA Bankens Mobildosa upphör att gälla den 17 januari 2018
Information 2017-11-16

Mobildosan kommer att upphöra

Mobilt BankID har blivit det vanligaste sättet att identifiera sig med när man ska logga in på icabanken.se och i våra appar. Vi har därför valt att avveckla vår egen säkerhetslösning Mobildosan.

› Läs mer om varför Mobildosan tas bort
Artikelbild
Information 2017-11-03

Bedragare i farten

Den senaste tiden har det förekommit att kunder blivit uppringda av bedragare som utger sig för att ringa från ICA Banken. Bedragarna hävdar att de ska stoppa ett påstått bedrägeri på kundens konto eller kort.

› Mer om bedrägeriförsöket
Artikelbild
Information 2017-04-18

Falskt SMS i omlopp

Många personer har hört av sig att man fått ett SMS som ska se ut som om det ska komma från ICA Banken. I SMS:et anges ett saldo och så uppmanas man att bekräfta sitt konto genom att klicka på en länk. Detta SMS är falskt och inte från ICA Banken!

› Läs mer om det falska SMS:et som är i omlopp