Person som går uppför en trappa

UC Score – ett betyg på kreditvärdighet

När du ansöker om ett lån eller någon annan form av kredit, tas en kreditupplysning på dig. I den som UC gör framgår bland annat uppgifter om din inkomst, lån, krediter och eventuella betalningsanmärkningar. Där framgår också vilken riskprognos du har, vilket avgör vilken UC-Score du har.

Vad är UC-Score?

UC är en av de ledande aktörerna på marknaden som utför kreditupplysningar och de har genom åren tagit fram en egen mätskala på vilken kreditvärdighet en person har. Skalan går från 1 – 999 och där höga poäng visar på att en person har god kreditvärdighet.

UC-Score är baserat på vilken UC Riskprognos en person har, som i sin tur tas fram genom olika algoritmer som ständigt utvecklas. Riskprognosen mäter risken för att en person ska få en betalningsanmärkning inom 12 månader.

Vad är ett bra UC-Score?

  UC-Score UC Riskprognos
Utmärkt 745 - 999 0,1 %
Mycket bra 635 - 744 0,2 - 0,9 %
Bra 559 - 634 1,0 - 4,0 %
Mindre bra 455 - 558 4,1 - 25,0 %
Svag 1 - 454 25,1 - 99,9 %


Uppgifterna är hämtade från UC i mars 2021. UC erbjuder även en betaltjänst, där du kan följa ditt UC-score.

Svårt att få lån med för många kreditförfrågningar

Om du har gjort många kreditförfrågningar kan det påverka möjligheten att få lån, men bra att veta är att kreditupplysningen bara är en del i den riskprognos UC gör. Läs mer om kreditupplysning här.

Förbättra kreditvärdighet – går det?

Det finns många saker som påverkar din kreditvärdighet och förutom att ha en stabil livssituation med en fast inkomst, finns några saker som kan förbättra kreditvärdigheten:

  1. Avsluta krediter som du inte utnyttjar
  2. Samla lån i ett större lån istället för flera smålån
  3. Betala dina räkningar och fakturor i tid
  4. Undvik att köpa produkter på avbetalning
  5. Minmera antalet kreditupplysningar
Dela