1. Spara ihop till en buffert

En liten ekonomisk buffert gör att du klarar oförutsedda utgifter, som en sönderbiten tand eller en ny tvättmaskin, utan att behöva dra på dig dyra lån och krediter. Men för att sova gott om natten rekommenderar jag att du har en buffert på 3-4 månadsutgifter. Då kan du hålla din ekonomi flytande om du blir arbetslös under en period. Om du saknar buffert tycker jag att det är det ska vara din första prio.

Starta ett separat sparkonto och sätt en automatisk månadsöverföring dit, så att sparandet verkligen blir av. Om det känns svårt att få pengar över till sparandet, gör det till en tävling med min sparutmaning: att spara 20 000 kr på ett år, eller få bättre koll på vad dina pengar går till genom att göra en budget.

Vet du med dig att du gärna nallar från ditt sparande kan det vara en idé att ha buffertsparandet i en annan bank. Här kan du läsa mer om att buffertspara.

2. Betala av lån med hög ränta

När du har sparat ihop din buffert tycker jag att du ska ta dig en titt på dina lån. Satsa på att betala tillbaka krediter och lån med högst ränta först, ju snabbare desto bättre. Det kan till exempel handla om kreditkortsskulder eller konsumtionslån. Räntan du sparar in kan du göra roligare saker för! Har du många och dyra krediter kan ett första steg vara att försöka samla dem i ett enda lån med lägre ränta. Här kan du läsa mer om att samla lån.

Gällande att amortera eller inte, när du blivit av med alla lån utom bolånet, varför inte amortera lite på det också (om du inte redan gör det)? Då har du bättre förutsättningar den dagen då bolåneräntorna börjar stiga.

3. Spara långsiktigt i fonder

Nu när du har fixat din buffert och blivit av med dyra krediter är det dags att se över fondsparandet. Du kanske vill pensionsspara privat, eller starta sparande till barn?

Fundera på om du har rätt risk i ditt sparande och om du behöver öka på sparandet för att nå dit du vill. Ränta-på-ränta-effekten blir förstås större ju längre tid du har på dig.

Kanske är det dags att ställa om till hållbart sparande? Här kan du läsa om vilken skillnad hållbara fonder gör för klimatet.

En trygg privatekonomi

När du har klarat av de här tre stegen kan du gratulera dig själv till att ha en stabil och trygg privatekonomi – idag och i framtiden.

Förhoppningsvis känner du att du har fått lite större utrymme på kontot, så att du också kan börja sätta undan pengar till andra planer, som semestern eller köksrenoveringen. Lycka till!

Lättad

Bra att veta

Vad som anges på denna sida ska inte anses som fondrådgivning, utan som tips om vad som är bra att tänka på.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.