På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår

Våga vego – ät dig till bättre hälsa, klimat och tjockare plånbok

2016-12-12

Det blir mer och mer populärt att äta vegetariskt, därför tänkte jag testa att vara flexitarian för en vecka, där jag helt enkelt är mer flexibel med kosten och inkluderar mer vegetarisk mat på tallriken. Titta på filmen och se hur jag och min familj klarade omställningen.

Den senaste tiden har det bland annat lanserats korv och järpar som innehåller hälften kött och hälften grönsaker och de vegetariska produkterna blir allt fler i butikerna. Vegetariska alternativ på restaurangernas meny blir också allt vanligare, hamburgerkedjan Max introducerade tidigare i år både vegetariska och veganska alternativ. Trenden att äta mer grönt tror jag kommer växa sig allt starkare med tanke på alla fördelar det drar med sig. Att äta mer vegetariskt påverkar hälsan positivt, det är bra för klimatet och du får mer pengar över i plånboken. Vilken anledning du föredrar spelar inte så stor roll, det är den gemensamma effekten som är viktigast i slutänden. 

Utvecklingen går mot vegetariska alternativ

Det är inte bara nya initiativ från marknadsaktörer som driver utvecklingen, det svenska folket verkar också vilja skapa en förändring. En undersökning som ICA gjort visar att 58 procent äter något mindre eller mycket mindre kött och 60 procent äter något mer eller mycket mer grönt protein det senaste året. Som så många trender startar de ofta hos den yngre publiken och samma gäller med att äta grönt, största intresset har 18-29 åringar. Min bakgrund som ekonom gör att jag går igång på att spara pengar men för gemene man är minskningen av klimatpåverkan den faktor som är viktigast. En undersökning från GoGreen visar att hela 37 procent av den svenska befolkningen planerar att minska köttätandet under 2016 för att minska sin klimatpåverkan.

Flexitarian – vad är det?

Trots att det mesta tyder på en kommande förändring i konsumtionsbeteendet relaterat till kött tror jag många kan känna sig osäkra på att byta ut sin köttintensiva meny mot gröna alternativ. Förändring kommer inte alltid av sig själv, ofta kan det krävas lite extra energi och vilja för att lyckas. En vanlig kommentar jag hör är ”blir man verkligen mätt på bara grönsaker”, det kan jag bekräfta att man blir. Jag tycker man kan ta ett steg i taget, sikta på att byta några maträtter i veckan mot gröna alternativ. Det kallas att vara flexitarian och kom ihåg, när du väl ska äta ditt kött – välj med omsorg (Naturbetes, KRAV, Eco med mera) så gör du miljön en tjänst. Jag testade på att leva som flexitarian tillsammans med min familj, du kan se hur det gick i filmen nedan. Som du förstår vinner du mycket på att skifta din kost i form av hälsa och påverkan på klimatet, vi får komma tillbaka till de delarna lite längre fram. 

Att man sparar pengar på att äta mer vegetariskt råder det inget tvivel om. Hur mycket är helt beroende på hur mycket kött du kan tänka dig att avstå. Tittar man närmare på en av storfavoriterna köttfärssås med spaghetti så sparar du cirka 20 kr, bara på att byta ut nötfärsen mot exempelvis kycklingfärs om du dessutom blandar i mer grönt eller baljväxter så du kan dra ner ytterligare på köttet eller laga fler portioner så sparar du ännu mer pengar. Visste du att du minskar klimatpåverkan med 85 procent om du byter ut de vanliga färdigköttbullarna mot kycklingköttbullar.

Exempel på hur du förändra menyn

  • Köttfärssås – byt till Blandfärs och halvera din klimatpåverkan, byt till kycklingfärs och minska din klimatpåverkan med ca 85 procent, eller varför inte prova linsbolognese och minska klimatpåverkan med ca 95 procent
  • Fiskpinnar och potatis – koka extra potatis och gör potatisbullar dagen efter
  • Falukorv – byt till kycklingkorv och minska klimatpåverkan med 65 procent
  • Köttbullarna – 85 procent minskning av klimatpåverkan med kyckling och 90 procent med vegobollar
  • Taco – byt från nöt till kyckling och minska klimatpåverkan med 85 procent, till sojafärs 90 procent

 Överlag lägga till mer grönsaker i alla rätter, räcker till fler, nyttigare och bättre för klimatet!!!

 

Vidare läsning och tips

http://www.ica.se/buffe/klimatsmart/

http://www.ica.se/recept/klimatguide/

http://www.ica.se/buffe/artikel/minska-matsvinnet/

http://ätuppväxthuseffekten.ica.se

http://www.ica.se/recept/vegetarisk/

http://www.ica.se/halsa/artikel/vego-vad-da/

http://www.ica.se/halsa/artiklar/mat-och-dryck/emv-vego/darfor-ar-vego-vagen-framat/

http://www.ica.se/buffe/artikel/vegetarian-pa-olika-vis/

App

Jag har tidigare tipsat om WWFs app ”Köttguiden” där du får hjälp att göra klokare val.

› Läs mitt inlägg här

 

Magnus Hjelmér
Vardagsekonom

Twitter: @MagnusHjelmer
Snapchat: @MagnusHjelmer

Se filmen där jag testar att vara flexiterian

Fler inlägg i kategorin Tester

Visa fler