På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår

Rörlig eller bunden ränta?

2016-02-11

Som jag tidigare varit inne på står bolånen för cirka 30% av kostnaderna i ett normalhushåll. Räntan du betalar för ditt bolån är bland annat beroende av vilken ränta (även kallad reporänta) som din bank får betala för att i sin tur lån pengar hos Riksbanken. Den stora återkommande frågan som många ställer sig är: Bör jag binda min bolåneränta nu när den är så pass låg?

Idag den 11 februari presenterar Riksbanken sitt senaste reporäntebesked och majoriteten av spådomarna säger att vi kommer få ytterligare en räntesänkning. Minoriteten tror på en bibehållen ränta på -0,35. Att sänka räntan ytterligare visar på att man önskar elda på ekonomin och att vi inte nått önskad effekt i inflationstakten.

Ser vi till Riksbakens prognos över reporäntan så kan vi förvänta oss en stigande trend på längre sikt, vilket i sin tur kommer att spilla över på privatpersoners bolån. Den stora frågan blir då, bör man binda sin bolåneränta nu när den är så låg? En fråga som det inte riktigt finns något rätt eller fel svar på. Jag ska försöka vägleda dig genom att ge några plus och minus med båda alternativen:

Binda eller ej, fördel/nackdel

Rörlig

Plus: Historiskt sett så har det dock varit billigast att köra på den rörliga räntan. Du kan relativt snabbt binda räntan om du önskar (i regel är löptiden på rörlig tre månader).

Minus: Det är svårt att räkna på räntan och mycket kan hinna hända på tre månader.

Bunden

Plus: Vill du veta exakt vilken kostnad du ska ha på ditt bolån så är det idé att binda.

Minus: Du får betala ränteskillnadsersättning om du löser ett lån i förtid, exempelvis vid byte av bank. Räntan är som regel lite dyrare än rörlig, du betalar en premie för att veta vad dina framtida kostnader blir.

En slutsats vi kan dra är rörlig ränta historiskt varit att föredra. Just nu, ser jag inga direkt föredelar med att binda bolåneräntan, då vi troligtvis får leva med det låga ränteläget ett bra tag framöver.

Magnus Hjelmér
Vardagsekonom

Twitter: @MagnusHjelmer