På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår

Frågor och svar

Fond och sparande

Hur gör jag för att börja spara i fonder i ICA Banken?

Svar:

För att kunna spara i fonder hos oss så behöver du ett av våra bankkort. Om du är bankkortskund kan du börja spara på något av följande sätt:

  • Välj en fond i fondmenyn och klicka på "köp" eller "månadsspara"
  • Logga in på internetbanken och välj "Starta fondsparande" i menyn under "Mitt fondsparande" så kan du öppna ett konto för fondsparande direkt 
  • När du har öppnat ditt konto för fondsparande kan du köpa fonder, starta ett månadssparande eller flytta fonder som du har i en annan bank/institut till ditt sparande på ICA Banken, förutsatt att de fonder du vill flytta finns i vårt fondutbud

Om du behöver hjälp med att hitta ett sparande som passar dig, kan du logga in och göra vår sparguide. Du kan också ringa till oss på 033‑47 47 90 och få hjälp av en fondrådgivare.

Kan jag fondspara i mobilen?

Svar:

Du kan fondspara var du än är, direkt i din mobil med vår app för iPhone och Android. Du kan enkelt få en översikt över dina fonders utveckling, köpa och sälja fonder samt starta och ändra ditt månadssparande.

Hur kan jag spara pengar i ICA Banken?

Svar:

Hos oss kan du spara på sparkonto och i fonder.

Sparkonto

Vårt sparkonto har just nu 0,10 procent i ränta från första kronan. Du kan ta ut och sätta in pengar hur ofta du vill, och även sätta upp ett automatiskt sparande varje månad.

› Du kan öppna ett sparkonto här

Fonder

Vi har tagit fram tre egna fondlösningar som är utformade för att passa olika spartyper. Dessutom har vi ett utbud på runt 40 andra fonder, som du kan spara i hos oss.

För att spara i fonder, behöver du vara bankkorts-kund hos oss. Du kan börja fondspara genom att trycka på "köp" eller "månadsspara" i fondlistan, eller välja "Starta fondsparande" i menyn när du är inloggad på internetbanken.

› Läs mer om fonder här

Hur vet jag hur mycket en fond kostar att spara i?

Svar:

I fondslistan hittar du information om alla avgifter som är förknippade med respektive fond. Avgiften anges i procent, och visar hur stor del av de pengar du investerat i fonden som går till avgifter.

Den viktigaste avgiften att känna till är förvaltningsavgiften. För att lättare kunna jämföra olika fonder med varandra, så presenteras ofta också en så kallad "Årlig avgift".

Förvaltningsavgift

Förvaltningsavgift är den avgift som fondbolag tar för förvaltning, administration och förvaring av fonder. Den tas ut löpande från de pengar som finns i fonden och räknas kontinuerligt bort från andelsvärdet (NAV-kursen). När avkastning anges, och när de dagliga andelskurserna redovisas, har alltid alla avgifter dragits bort.

Årlig avgift

Årlig avgift (ongoing charges) är summan av förvaltningskostnader, räntekostnader och övriga kostnader för fonden för föregående år. De övriga kostnaderna kan till exempel vara kostnader för de ingående fonderna i en fondlösning.  Årlig avgift inkluderar inte kostnader för köp och försäljning av aktier och räntepapper i fonden.

Vad investerar ICA Bankens fonder i?

Svar:

ICA Bankens egna fonder investerar i svenska och internationella indexfonder som är prisvärda. Beroende på risknivå investerar fonderna också i räntepapper eftersom de har en mer stabil och förutsägbar utveckling jämfört med aktier. Mer information om vad varje fond investerar i hittar du i fondlistan, under detaljerad information.

Krävs det ett depåkonto för att kunna spara i fonder?

Svar:

För att kunna börja spara i fonder behöver du först öppna ett depåkonto hos ICA Banken.

Hur fungerar det med skatt vid försäljning av fonder?

Svar:

Skatt vid försäljning av fonder redovisas i samband med att du deklarerar. Du betalar endast skatt på vinsten när du säljer fonder.  Skatten är 30% och ICA Banken rapporterar din skatt till Skatteverket så att den tas med i nästkommande deklaration.