På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2016-03-30

Sparskolan – Del 1: Vilken sparandetyp är du?

Artikelbild
Artikelbild

När du ska starta ett sparande finns det några grundläggande saker som kan vara bra att ha koll på. I sparskolans första del kommer jag därför att gå igenom ramarna för ditt sparande. Tanken är att det ska resultera i att du vet mer om vilken sparandetyp du är så att du kan känna dig tryggare i framtida val av sparandeprodukter.

Lång eller kort sikt – din investeringshorisont är avgörande

En viktig och grundläggande fråga är till vad och när du ska använda dina sparpengar? Det är nämligen stor skillnad på ditt val av sparform beroende på om du exempelvis ska du köpa en lägenhet om sju år eller en cykel om ett år.

Hur stor risk vill du ta?

Risken du tar i ditt sparande lever i symbios med möjligheten till avkastning och det gäller i båda riktningarna: Ju högre risk du är villig att ta - desto högre avkastning har du möjlighet till, men även omvänt: Ju högre risk du är villig att ta - desto större kan förlusten bli.

Har du stort intresse och mycket tid?

Ditt intresse för sparande ska också påverka ditt val av sparform. Välj den sparform som ligger i linje med ditt intresse så du inte känner att du ligger efter och inte hinner med ditt sparande. Väljer du en sparform med hög risk bör du exempelvis lägga ner mer tid och energi på att hålla dig uppdaterad och analysera marknaden.

Våghalsen

 • Högt risktagande, villig att riskera insatt kapital
 • Stort intresse för börsens utveckling och lägger gärna mycket tid på det
 • Vill spara långsiktigt (minst fem år)

Passande sparform: Om du liksom jag är en våghals sparar du med fördel i aktier eller aktiefonder.

Mellanmjölk

 • Det är ok om pengarna skulle minska i värde, det är värt risken'
 • Vill delvis påverka vad pengarna investeras i
 • Jag är beredd att avvara pengarna minst tre år

Passande sparform: Den som identifierar sig med mellanmjölk tycker jag bör hålla sig till fonder och mer specifikt globalfonder och blandfonder.

Trygghetssökaren

 • Vill gärna spara pengar, men inte riskera att de minskar i värde
 • Lågt intresse att följa börsens utveckling – någon annan kan gärna få sköta mina pengar
 • Passar främst kortsiktigt sparande

Passande sparform: Om du är en ”Trygghetssökare” rekommenderar jag dig att sätta in dina pengar på ett sparkonto. Ett tips är att jämför räntan på jämförelsesajter och var noga med att de har insättningsgaranti. Ett annat alternativ är att placera pengarna i en räntefond.

När du ser över ditt totala sparande tycker jag att du ska ta lite olika risk beroende på vad du sparar till. Jag förespråkar tre olika delar:

 1. Buffertsparande – När det kommer till buffertsparande kan det vara klokt att ha pengarna lättillgängligt om något plötsligt händer. Välj gärna en trygg sparform, tänk som ”Trygghetssökaren”.
 2. Målsparande – Här sparar du till något specifikt. Beroende på vad du sparar till kan tidsperspektivet se lite olika ut. Sparar du till något som du tror kommer ta mer än 1 år tycker jag du kan tänka som ”Mellanmjölken” annars bör du tänka som ”Trygghetssökaren”
 3. Långsiktigt sparande – Själv tänker att dessa pengar kommer till användning när jag närmar mig pension. Med en sådan långt tidsperspektiv kan du ta hög risk med ditt sparande. Våga tänka som ”Våghalsen”.

I nästa del av Sparskolan kommer jag att gå igenom mer i detalj vad varje sparform innebär.

Till dess, lycka till med sparandet!

Magnus Hjelmér
Vardagsekonom

Twitter: @MagnusHjelmer

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen på dessa sidor är endast avsedd som allmän information och utgör inte placeringsråd.

Fler nyheter


Sparskolan andra del om olika sparformer
Vardagsekonomen 2016-05-26

Sparskolan – Del 2: Olika sparformer

I sparskolans första del gick jag igenom ramarna för ditt sparande så att du ska veta mer om vilken sparandetyp du är. Om du missat den så hittar du den här. I denna del kommer jag att gå igenom lite djupare vad varje sparform innebär. 

› Till andra delen i Sparskolan
Nya amorteringskravet börjar gälla 1 juni 2016
Vardagsekonomen 2016-05-16

Så fungerar det nya amorteringskravet

Det är många som hör av sig och tycker att det är svårt att förstå hur det nya amorteringskravet kommer att fungera. Känn dig lugn, det är inte så krångligt som man kan tro! Här gör jag det enkelt med konkreta exempel.

› Mer om hur amorteringskravet fungerar
Artikelbild
Vardagsekonomen 2016-03-22

Deklarationsguide

Mellan den 16 mars och 15 april skickar Skatteverket ut blanketterna för deklarationen. Det kan fortfarande vara svårt att avgöra vilka avdrag du har rätt att göra, men jag ska försöka hjälpa dig genom de vanligaste avdragen och vad som gäller.

› Bra att veta inför årets deklaration
Artikelbild
Vardagsekonomen 2016-02-01

Så lyckas du med ditt nyårslöfte

Gav du ett nyårslöfte om att få din ekonomi på fötter? Du var inte ensam, ett av de vanligaste löftena är just att ”få ordning på sin ekonomi”. Var tionde löfte handlar om det, men bara var femte lyckas hålla löftet. Hur ska du då göra för att lyckas hålla ditt löfte om en mer ordningssam ekonomi? Här ger jag några handfasta tips som kommer göra skillnad för just din ekonomi.

› Läs Magnus Hjelmérs tips för att komma igång med sparandet