På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2016-02-01

Så lyckas du med ditt nyårslöfte

Artikelbild
Artikelbild

Gav du ett nyårslöfte om att få din ekonomi på fötter? Du var inte ensam, ett av de vanligaste löftena är just att ”få ordning på sin ekonomi”. Var tionde löfte handlar om det, men bara var femte lyckas hålla löftet. Hur ska du då göra för att lyckas hålla ditt löfte om en mer ordningssam ekonomi? Här ger jag några handfasta tips som kommer göra skillnad för just din ekonomi.

1. Sätt mål med ditt sparande 

Precis som med träning blir vi ofta mer motiverade av målsättningar. Ett tips är därför att redan nu bestämma dig för vad du ska göra med pengarna så blir det genast enklare att börja spara. Målet kanske är en resa? Att köpa en bil? Att spara upp en buffert? Eller att kunna köpa en egen lägenhet? Med tydliga mål kommer drömmen närmre!

2. Spara minst 10%

Vill du veta ett tips hur du sparar ihop en månadslön på mindre än ett år? Sätt av 10% av din inkomst! (efter skatt). Lyckas du få en avkastning som är 10% har du sparat ihop en månadslön på mindre än ett år, en årslön på mindre än sju år och efter 25 år är avkastningen lika mycket som din inkomst

3. Skapa en stående överföring

Ibland är det svårt att just komma igång med sparandet. Ett tips är att skapa en stående överföring där banken automatiskt för över pengar till exempelvis en fond samma dag som du får lön. Ett tips är att döpa kontot som du för över pengar till – då blir det tydligt och motiverande varför du sparar och till vad.

4. Fonder är enkelt 

En bra sparform som både är enkel och där du får en bra riskspridning (inte alla ägg i samma korg) är fonder. Fonder finns i många olika varianter, välj den fond som matchar den risk du är villig att ta med ditt sparande.

5. Att öppna ett konto är busenkelt 

Förr var det rätt bökigt att öppna ett sparkonto. Det skulle fyllas i många blanketter, men idag är det busenkelt och snabbt fixat med Mobilt BankID.

Extra tips!

Fokusera där effekten är störst 

När såg du över dina bolån sist? Bolånen står nämligen för cirka 30 % av kostnaderna i ett normalhushåll. Det betyder att du kan spara 6 000 kr/år genom att pruta 0,3% på ett bolån på 2 miljoner kronor. Här snackar vi ”Most bang for the bucks” eller ”mest effekt för minst insats”.

Magnus Hjelmér
Vardagsekonom

Twitter: @MagnusHjelmer

Fler nyheter


Sparskolan andra del om olika sparformer
Vardagsekonomen 2016-05-26

Sparskolan – Del 2: Olika sparformer

I sparskolans första del gick jag igenom ramarna för ditt sparande så att du ska veta mer om vilken sparandetyp du är. Om du missat den så hittar du den här. I denna del kommer jag att gå igenom lite djupare vad varje sparform innebär. 

› Till andra delen i Sparskolan
Nya amorteringskravet börjar gälla 1 juni 2016
Vardagsekonomen 2016-05-16

Så fungerar det nya amorteringskravet

Det är många som hör av sig och tycker att det är svårt att förstå hur det nya amorteringskravet kommer att fungera. Känn dig lugn, det är inte så krångligt som man kan tro! Här gör jag det enkelt med konkreta exempel.

› Mer om hur amorteringskravet fungerar
Artikelbild
Vardagsekonomen 2016-03-30

Sparskolan – Del 1: Vilken sparandetyp är du?

När du ska starta ett sparande finns det några grundläggande saker som kan vara bra att ha koll på. I sparskolans första del kommer jag därför att gå igenom ramarna för ditt sparande. Tanken är att det ska resultera i att du vet mer om vilken sparandetyp du är så att du kan känna dig tryggare i framtida val av sparandeprodukter.

› Till första delen i Sparskolan
Artikelbild
Vardagsekonomen 2016-03-22

Deklarationsguide

Mellan den 16 mars och 15 april skickar Skatteverket ut blanketterna för deklarationen. Det kan fortfarande vara svårt att avgöra vilka avdrag du har rätt att göra, men jag ska försöka hjälpa dig genom de vanligaste avdragen och vad som gäller.

› Bra att veta inför årets deklaration