På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2016-03-22

Deklarationsguide

Artikelbild
Artikelbild

Mellan den 16 mars och 15 april skickar Skatteverket ut blanketterna för deklarationen. Det kan fortfarande vara svårt att avgöra vilka avdrag du har rätt att göra, men jag ska försöka hjälpa dig genom de vanligaste avdragen och vad som gäller.

En god nyhet är att du inte behöver gå till ditt lokala skattekontor längre för att lämna in deklarationen. Sedan några år tillbaka gör e-legitimation det möjligt att lämna in en digital blankett. Något som underlättar för många.

Pensionssparande

Från och med den 1 januari 2016 kan du inte längre göra några avdrag för din privata pension i och med att det avdraget har slopats. (tidigare fast belopp på 1 800 kronor)

Avdrag för resor till och från arbetet

Om du reser till och från ditt arbete kan du få avdrag för dina utgifter, men bara för för den del av dina utgifter som är högre än 10 000 kronor/år

  • Om du har åkt kollektivt har du rätt att göra avdrag för utgifterna om avståndet är minst 2 kilometer.
  • Om du har rest med bil eller motorcykel har du rätt att göra avdrag för utgifterna om avståndet är minst 5 kilometer. Du måste dessutom ha gjort en tidsvinst på minst två timmar per dag för fram- och återresan, jämfört med om du skulle åkt kollektivt

Ränteavdrag

Om du har lånekostnader, det vill säga betalar ränta på ett lån, får du göra avdrag för dina ränteutgifter med 30 %. Du kan göra avdraget på alla typer av lån och räntan ska avse en egen skuld och att den är betald.

Du kan göra avdrag för:

  • Ränta som betalats under året
  • Har ränta betalats i förskott, medges inte avdrag för den del av räntan som avser tiden efter den 31 januari året efter inkomståret

Du kan inte föra avdrag för:

  • Ränta som har lagts till skulden
  • Ränta på studielån via CSN

Försäljning av bostad

Det finns en hel del att tänka på vid försäljning av bostad och jag rekommenderar att du börjar med att se den här filmen som Skatteverket har gjort för att exemplifiera vilka avdrag som är riktiga att göra.

ROT/RUT

På inkomstdeklarationen är den preliminära skattereduktionen för husarbete förtryckt. Vid undertecknandet av deklarationen godkänner man den förtryckta summan och intygar att den är korrekt. Missar företaget som har utfört ROT- eller RUT-arbeten att skicka in sin ansökan till Skatteverket kan man gå miste om skattereduktionen. Har inte kontrollbrev från Skatteverket kommit om utbetalningen bör man kontakta den som utförde husarbetet. Rotavdraget är på max 50 000 kronor per år och person och rutavdraget 25 000 kronor för dig under 65 år och 50 000 kronor för dig över 65 år. Avdragen räknas samman så totalt för ett år per person får du utnyttja maximalt 50 000 kronor.

Värdepapper

Har du sålt värdepapper under året? Då ska försäljningen deklareras. Det är svårt att på ett kortfattat sätt sammanfatta regler kring försäljning av värdepapper så mitt tips är du går in på Skatteverkets hemsida för att läsa på om din specifika fråga.

› Till Skatteverkets sida om värdepapper

Behöver du ta reda på vad som hänt under med ditt specifika värdepapper under året?

› Kolla in på Skatteverkets hemsida som visar historik

Tips!

Tänk på att deklarera i tid (senast 2 maj) – kommer den in för sent får du nämligen betala en straffavgift på 1 250 kronor. Har du deklarerat genom att använda sms, app, e-tjänsten eller ringa och anmält ditt konto senast den 2 maj kan du få dina pengar före midsommar.

Lycka till!

Magnus Hjelmér
Vardagsekonom

Twitter: @MagnusHjelmer

Fler nyheter


Sparskolan andra del om olika sparformer
Vardagsekonomen 2016-05-26

Sparskolan – Del 2: Olika sparformer

I sparskolans första del gick jag igenom ramarna för ditt sparande så att du ska veta mer om vilken sparandetyp du är. Om du missat den så hittar du den här. I denna del kommer jag att gå igenom lite djupare vad varje sparform innebär. 

› Till andra delen i Sparskolan
Nya amorteringskravet börjar gälla 1 juni 2016
Vardagsekonomen 2016-05-16

Så fungerar det nya amorteringskravet

Det är många som hör av sig och tycker att det är svårt att förstå hur det nya amorteringskravet kommer att fungera. Känn dig lugn, det är inte så krångligt som man kan tro! Här gör jag det enkelt med konkreta exempel.

› Mer om hur amorteringskravet fungerar
Artikelbild
Vardagsekonomen 2016-03-30

Sparskolan – Del 1: Vilken sparandetyp är du?

När du ska starta ett sparande finns det några grundläggande saker som kan vara bra att ha koll på. I sparskolans första del kommer jag därför att gå igenom ramarna för ditt sparande. Tanken är att det ska resultera i att du vet mer om vilken sparandetyp du är så att du kan känna dig tryggare i framtida val av sparandeprodukter.

› Till första delen i Sparskolan
Artikelbild
Vardagsekonomen 2016-02-01

Så lyckas du med ditt nyårslöfte

Gav du ett nyårslöfte om att få din ekonomi på fötter? Du var inte ensam, ett av de vanligaste löftena är just att ”få ordning på sin ekonomi”. Var tionde löfte handlar om det, men bara var femte lyckas hålla löftet. Hur ska du då göra för att lyckas hålla ditt löfte om en mer ordningssam ekonomi? Här ger jag några handfasta tips som kommer göra skillnad för just din ekonomi.

› Läs Magnus Hjelmérs tips för att komma igång med sparandet