På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2015-08-10

Spartips för studenter

Artikelbild
Artikelbild

Att plugga på universitet eller högskola innebär för många att man flyttar hemifrån och kanske till en annan stad. Med ett eget boende kommer kostnader som man kanske inte hade när man bodde hemma, därför tänkte vi ge lite spartips inför starten av höstterminen.

Studentboende

Boendet är oftast den största kostnaden i ett hushåll, oavsett om man är student eller inte. Att hitta ett prisvärt studentboende kan vara svårt på dagens bostadsmarknad, men här är lite tips.

 1. Försöka hyra boende tillsammans med någon. Detta sänker inte bara hyreskostnaden för själva bostaden, utan även flera andra fasta avgifter som t.ex. bredband, TV, el och fast telefoni.

 2. Se om du har rätt till bostadsbidrag. Detta kan räkna ut på Försäkringskassans webbsida.

Mat

Att inte längre ha ett kylskåp som alltid fylls på av ens föräldrar är kanske en ny erfarenhet som man snabbt blir varse om när man flyttar hemifrån. Här är några tips på vägen som gör att du slipper äta nudlar halva månaden när matbudgeten sinat.

 1. Bli ICA Student. Som ICA Student får du dubbel bonus på allt du handlar på ICA. Du får även upp till 50 % rabatt på olika utvalda varor. Det ingår också ett bankkort som är kostnadsfritt under studietiden.
  › Bli ICA Student här

 2. Gör egna matlådor. Du kan kan spara många hundralappar varje månad på att göra egna matlådor, istället för att äta på studentkåren eller studentnationen. Jämför du kostnaden för en matlåda mot vanliga restauranger på stan, spar du ännu mer.

 3. Storhandla vid färre tillfällen, istället för att småhandla ofta. Gör en inköpslista och försök att veckoplanera vad du ska äta, så har du klart för dig vad du behöver handla.

Spartips i vardagen

 1. Om du är ICA-student, sätt in ditt studiemedel (CSN) direkt på ditt konto i ICA Banken, då får du dessutom 100 kronor i gåva som tack.

  Med pengarna på ICA Bankens konto har du alltid har snabb åtkomst till dem när du t.ex. ska handla mat. Du kan även sätta in och ta ut pengar i alla ICA-butiker. Med ICA Bankens app har koll på ditt saldo var du än är.

  › Här ändrar du så dina CSN-pengar sätts in på ditt konto i ICA Banken 

 2. Gör en budget och försök att hålla dig till den. På Konsumentverkets webbsida kan få hjälp med kostnadsberäkningar och tips på hur du gör en budgetkalkyl över din ekonomi.

 3. Undvik att köpa på avbetalning eller ta krediter, som till exempel SMS-lån eller liknande.

 4. Köp begagnad kurslitteratur. Det finns webbsidor som erbjuder försäljning av begagnad litteratur.

 5. Jämför alltid priser när du ska handla något nytt och sälj sånt du inte behöver. Det kanske gömmer sig en mindre skattkammare där hemma i garderoben?

 6. Jobbar du extra? Då kan det vara värt att försöka att spara lite varje månad. Öppna ett sparkonto där du sätter över de pengar du vill spara. På ICA Bankens sparkonto kan du göra fria uttag och räntan är just nu 0,10 %.

Fler nyheter


Skatteåterbäring
Spara 2017-05-12

Vad ska du göra med skatteåterbäringen?

Över 550 000 svenskar fick redan till påsk tillbaka över 4,3 miljarder kronor på sina konton och lagom till midsommar sker nästa stora skatteutbetalning. Vi har nu svaret på vad våra besökare tänker göra med skatteåterbäringen.

› Detta tänker våra besökare göra med skatteåterbäringen
Nu kan du fondspara på ett investeringssparkonto hos ICA Banken
Spara 2017-04-21

Investeringssparkonto – enklare sätt att spara

Vi har haft en stor efterfrågan från våra kunder att kunna fondspara på ett investerings­sparkonto, även kallat ISK. Nu har vi glädjen att meddela att detta är möjligt. Att fondspara på ett investeringssparkonto ger dig som privatperson en större frihet och enkelhet.

› Läs mer om vårt investeringssparkonto
Nu kommer skatteåterbäringen för dig som deklarerat digitalt
Spara 2016-08-03

Skatteverkets andra utbetalning av skattepengar

I mitten på augusti gör Skatteverket sin andra av tre utbetalningar av skattepengar till dem som ska få tillbaka på skatten. Detta gäller om du deklarerat via pappersblankett eller om du inte anmält ett konto för utbetalning senast den 2 maj 2016.

› Mer om vad du kan göra om du får tillbaka på skatten
Sparskolan andra del om olika sparformer
Spara 2016-05-26

Sparskolan – Del 2: Olika sparformer

I sparskolans första del gick jag igenom ramarna för ditt sparande så att du ska veta mer om vilken sparandetyp du är. Om du missat den så hittar du den här. I denna del kommer jag att gå igenom lite djupare vad varje sparform innebär. 

› Till andra delen i Sparskolan
Artikelbild
Spara 2016-03-30

Sparskolan – Del 1: Vilken sparandetyp är du?

När du ska starta ett sparande finns det några grundläggande saker som kan vara bra att ha koll på. I sparskolans första del kommer jag därför att gå igenom ramarna för ditt sparande. Tanken är att det ska resultera i att du vet mer om vilken sparandetyp du är så att du kan känna dig tryggare i framtida val av sparandeprodukter.

› Till första delen i Sparskolan