På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2015-11-08

Säkra en billig jul

Artikelbild
Artikelbild

Julen är mångas favorithögtid, men det är inte alltid lätt att få ekonomin att gå ihop när man vill att allt ska vara så perfekt som möjligt under denna högtid. ICA Banken har samlat några tips hur du kan säkra en billigare jul så du och din familj kan lägga fokus på det som är viktigt.

Julmaten

Planera inköpen

Genom att planera inköpen så kan du minimera impulsköp som kan bli kostsamma. Med en väl planerad inköpslista så har du kontroll på kostnaderna och kan hålla din budget.

Jämför priserna

Olika butiker har olika priser och ibland är skillnaden. Jämför priserna mellan olika kedjor, men också olika butiker, för att hitta de bästa priserna på det du behöver inför helgen.

Köp baserat på säsong

Säsongens frukt och grönsaker kostar mindre än de som inte har säsong just nu. Därför kan du hitta bra priser på rotfrukter och olika sorters kål, samt äpplen, päron och citrusfrukter som apelsiner och clementiner.

Knytis-julmiddag

Är det du som ska bjuda på julmiddag för hela tjocka släkten, kan ni hjälpas åt genom att göra julen till ett knytkalas där alla deltar. Kan någon kan ta med sig en julskinka och någon annan tar hand om sillen och tillsammans får ni fullständig julmiddag som alla varit delaktiga i.

Dra ICA-kort

Julen är en stor mathelg så när du ändå ska handla mycket i matbutiken, kom ihåg att dra ditt ICA-kort när handlar hos ICA och dra nytta av din bonus.

Julpynt

Handla på loppis

Allt julgranspynt behöver inte vara helt nytt, utan under den här säsongen så finns med Ta hand om julpyntet. Var försiktig med de julpynt du har så håller de längre och du behöver inte köpa nytt så ofta. Till exempel så är äggkartonger perfekt förvaring för ömtåliga julgranskulor.

Gör eget julpynt

Saker du kan hitta i naturen, som kottar eller kvistar med lingon, kan bli jättefint julpynt att ha hemma och i granen.

Ätbart julpynt

Använd pepparkakor, popcorngirlanger och kristyränglar som du gör själv som pynt i granen. Det är billigt och det gör julgransplundringen roligare.

Köp plastgran

En artificiell gran kostar ungefär lika mycket som ett riktigt träd, men håller i flera år. Om du vill handla långsiktigt, så satsa på en gran som överlever julen i flera år.

Julklappar

Börja i tid

Börja med julklappsinköpen i tid. Genom att sprida ut kostnaderna över flera månader så blir den enskilda bördan från alla julkostnader mindre i just december.

Kvalité före kvantitet

Istället för att köpa 15 små presenter, som i slutändan ändå kostar mer, satsa på färre, väl utvalda presenter. Det minskar både stressen och kostnaden.
Utnyttja rabatter och fri frakt. När du handlar på nätet var uppmärksam på rabatter som du kan utnyttja för att få ett bättre pris. Se även om du kan få fri frakt för att spara på ännu en kostnad.

Betala direkt

Om du har möjlighet, betala direkt med kort när du handlar på nätet för att slippa faktureringsavgifter och andra avgifter som tillkommer.

Handla second hand

Allt man köper måste inte vara nytt, så titta i second hand-butiker som kan ha saker som passar som julklapp. Saker som spel och filmer är oftare billigare att köpa second hand.

Handgjorda presenter

Är du bekväm i köket eller händig kan du göra egna julklappar. En burk med hemmagjort godis eller handstickade vantar är bara några uppskattade presenter du kan göra själv.

Endast julklappar till barnen

Om man är en stor släkt så kan bara antalet julklappar bli en börda på ekonomin. Gör då en överenskommelse att ni bara köper presenter till barnen, då de är dem som det är viktigast för.

Julklappslekar

Om även de vuxna vill vara i julklappsutdelningen kan man ha roligt med julklappslekar. Man sätter en värdegräns på julklappen och göra antingen Secret Santa (man ska köpa en julklapp till en viss person utan att den personen vet vem som köpt den) eller andra lekar som tärningsleken eller liknande spel.

 

Fler nyheter


Buffert - din ekonomiska livlina
Hushållsekonomi 2018-01-02

Buffert - din ekonomiska livlina

Många svenskar saknar idag buffert och det råder många meningar om hur stor buffert man borde ha. Vi guidar dig och ger tips till den som har svårt att komma igång. Det är aldrig försent att starta ett buffertsparande.

› Så mycket bör du ha som buffert
Betala julen med rätt kort
Hushållsekonomi 2017-12-05

Betala julen med rätt kort

Just nu skrivs det massor med önskelistor och det önskas allt från leksaker, spel, kläder, elektronikprylar och upplevelser. Din egen shoppinglista blir allt längre med mat och julklappar som ska handlas inför julen - missa därför inte fördelarna med att betala julen med rätt kort.

› Mer om varför du ska betala julen med rätt kort
Artikelbild
Hushållsekonomi 2016-02-01

Så lyckas du med ditt nyårslöfte

Gav du ett nyårslöfte om att få din ekonomi på fötter? Du var inte ensam, ett av de vanligaste löftena är just att ”få ordning på sin ekonomi”. Var tionde löfte handlar om det, men bara var femte lyckas hålla löftet. Hur ska du då göra för att lyckas hålla ditt löfte om en mer ordningssam ekonomi? Här ger jag några handfasta tips som kommer göra skillnad för just din ekonomi.

› Läs Magnus Hjelmérs tips för att komma igång med sparandet
Köp din hemelektronik med Bankkort Plus och få en Trygghetsförsäkring på köpet
Hushållsekonomi 2015-12-22

Extra bra nyhet för dig med Bankkort Plus

Från och med den 1 januari 2016 ingår det en trygghetsförsäkring i ICA Bankkort Plus. Trygghetsförsäkringen omfattar en allriskförsäkring och en förlängd garanti vid köp av ny hemelektronik. 

› Läs mer om nya trygghetsförsäkringen i Bankkort Plus
Artikelbild
Hushållsekonomi 2015-08-17

För mycket månad kvar i slutet av lönen?

Sommar och semester börjar lida mot sitt slut och vardagen återgår sakta till normala rutiner igen. Många plånböcker ekar tomma och man funderar på vart tog pengarna vägen? 

› Mer om hur vi kan hjälpa dig