På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2016-02-01

Så lyckas du med ditt nyårslöfte

Artikelbild
Artikelbild

Gav du ett nyårslöfte om att få din ekonomi på fötter? Du var inte ensam, ett av de vanligaste löftena är just att ”få ordning på sin ekonomi”. Var tionde löfte handlar om det, men bara var femte lyckas hålla löftet. Hur ska du då göra för att lyckas hålla ditt löfte om en mer ordningssam ekonomi? Här ger jag några handfasta tips som kommer göra skillnad för just din ekonomi.

1. Sätt mål med ditt sparande 

Precis som med träning blir vi ofta mer motiverade av målsättningar. Ett tips är därför att redan nu bestämma dig för vad du ska göra med pengarna så blir det genast enklare att börja spara. Målet kanske är en resa? Att köpa en bil? Att spara upp en buffert? Eller att kunna köpa en egen lägenhet? Med tydliga mål kommer drömmen närmre!

2. Spara minst 10%

Vill du veta ett tips hur du sparar ihop en månadslön på mindre än ett år? Sätt av 10% av din inkomst! (efter skatt). Lyckas du få en avkastning som är 10% har du sparat ihop en månadslön på mindre än ett år, en årslön på mindre än sju år och efter 25 år är avkastningen lika mycket som din inkomst

3. Skapa en stående överföring

Ibland är det svårt att just komma igång med sparandet. Ett tips är att skapa en stående överföring där banken automatiskt för över pengar till exempelvis en fond samma dag som du får lön. Ett tips är att döpa kontot som du för över pengar till – då blir det tydligt och motiverande varför du sparar och till vad.

4. Fonder är enkelt 

En bra sparform som både är enkel och där du får en bra riskspridning (inte alla ägg i samma korg) är fonder. Fonder finns i många olika varianter, välj den fond som matchar den risk du är villig att ta med ditt sparande.

5. Att öppna ett konto är busenkelt 

Förr var det rätt bökigt att öppna ett sparkonto. Det skulle fyllas i många blanketter, men idag är det busenkelt och snabbt fixat med Mobilt BankID.

Extra tips!

Fokusera där effekten är störst 

När såg du över dina bolån sist? Bolånen står nämligen för cirka 30 % av kostnaderna i ett normalhushåll. Det betyder att du kan spara 6 000 kr/år genom att pruta 0,3% på ett bolån på 2 miljoner kronor. Här snackar vi ”Most bang for the bucks” eller ”mest effekt för minst insats”.

Magnus Hjelmér
Vardagsekonom

Twitter: @MagnusHjelmer

Fler nyheter


Buffert - din ekonomiska livlina
Hushållsekonomi 2018-01-02

Buffert - din ekonomiska livlina

Många svenskar saknar idag buffert och det råder många meningar om hur stor buffert man borde ha. Vi guidar dig och ger tips till den som har svårt att komma igång. Det är aldrig försent att starta ett buffertsparande.

› Så mycket bör du ha som buffert
Betala julen med rätt kort
Hushållsekonomi 2017-12-05

Betala julen med rätt kort

Just nu skrivs det massor med önskelistor och det önskas allt från leksaker, spel, kläder, elektronikprylar och upplevelser. Din egen shoppinglista blir allt längre med mat och julklappar som ska handlas inför julen - missa därför inte fördelarna med att betala julen med rätt kort.

› Mer om varför du ska betala julen med rätt kort
Köp din hemelektronik med Bankkort Plus och få en Trygghetsförsäkring på köpet
Hushållsekonomi 2015-12-22

Extra bra nyhet för dig med Bankkort Plus

Från och med den 1 januari 2016 ingår det en trygghetsförsäkring i ICA Bankkort Plus. Trygghetsförsäkringen omfattar en allriskförsäkring och en förlängd garanti vid köp av ny hemelektronik. 

› Läs mer om nya trygghetsförsäkringen i Bankkort Plus
Artikelbild
Hushållsekonomi 2015-11-08

Säkra en billig jul

Julen är mångas favorithögtid, men det är inte alltid lätt att få ekonomin att gå ihop när man vill att allt ska vara så perfekt som möjligt under denna högtid. ICA Banken har samlat några tips hur du kan säkra en billigare jul så du och din familj kan lägga fokus på det som är viktigt.

› Läs ICA Bankens tips för en billigare jul
Artikelbild
Hushållsekonomi 2015-08-17

För mycket månad kvar i slutet av lönen?

Sommar och semester börjar lida mot sitt slut och vardagen återgår sakta till normala rutiner igen. Många plånböcker ekar tomma och man funderar på vart tog pengarna vägen? 

› Mer om hur vi kan hjälpa dig