På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2014-08-21

Hushållsekonomi – en balans mellan utgifter och inkomster

Artikelbild
Artikelbild Med en buffert blir det lättare att hantera oförutsedda utgifter

Det är inte alltid helt lätt att hushålla med familjens pengar när inkomster och utgifter hopas från olika håll och kanter.

Ett knep för att enklare kunna få en överblick av vardagsekonomin är att lägga upp en enkel budget. Börja med att samla all information kring utgifter och inkomster på ett och samma ställe och utgå sedan från dessa uppgifter när du planerar inför kommande månad.

- Hur mycket pengar har gått till bensin?
- Vad kostade maten denna månad?
- Hur mycket har jag kvar på kontot?

Du kommer att få en mycket bra överblick över var dina pengar går varje månad- och kanske även en funderare på hur mycket som går åt  ”i onödan”.

Skaffa en buffert – en säkerhet för hemmets ekonomi

Ibland händer det något oförutsett som medför extra utgifter, kanske tvättmaskinen eller bilen går sönder och saftiga räkningar kommer till följd. Har du ingen ekonomisk buffert att hämta pengar ur då, kan det bli svårt att klara av de oväntade betalningarna.

Hur stor buffert behöver jag?

Detta är lite olika beroende på de ekonomiska förutsättningar man har men med några månadslöner sparade på ett konto har du en ganska god buffert som kan täcka de flesta oförutsedda utgifter som kan tänkas dyka upp.

Hur kan jag enklast spara upp en buffert?

Ett tips är att gå ut ifrån den budget som du lagt upp över din vardagsekonomi och se över vilka utgifter som kan minskas. Ofta är det småutgifterna som drar iväg och blir större än vad man faktiskt tänkt sig.

- Köper du en latte varje dag?
- Hur ofta äter du lunch ute?
- Följer det med en extra chokladkaka eller dricka när du betalar bensinen?

Små utgifter som inte alltid är nödvändiga kan snabbt bli till ganska stora belopp som tär på hushållsekonomin. Att ha med sig lunchlåda eller att spara in onödiga takeaway-latte kan göra stor skillnad.

Andra tips och idéer för att dryga ut hushållsekonomin kan vara att ta cykeln till jobbet istället för bilen om det finns möjlighet samt se till att hushålla med maten och inte i onödan slänga överblivna rester. Det kan även vara värt att se över olika avtal som telefonabonnemang, försäkringar och elkostnader – kanske finns det billigare alternativ som skulle fungera lika bra- om inte bättre?

På ICA Banken kan vi också ge dig fler tips och idéer kring hur du både förenklar din vardag och kan lägga undan lite pengar på samma gång. En bra och genomtänkt hushållsekonomi ger utrymme för mer sparande som tryggar både dig och din familjs framtid.

› Här kan du läsa lite mer om våra olika sparformer som vi erbjuder

Förenkla din hushållsekonomi genom att använda dig av ICA Banken och ICA Bankkort

Hos oss kan du samla hela din ekonomi och sparande på ett och samma ställe vilket ger dig en mycket bra överblick över dina pengar. Våra bankkonton ger alltid ränta på det insatta och du skaffar enkelt ett konto hos oss genom att ansöka om ett av våra tre bankkort.

› Här kan du hitta mer information om våra olika bankkort

› Jämför korten för att se vilket som skulle passa dig bäst

Fler nyheter


Buffert - din ekonomiska livlina
Hushållsekonomi 2018-01-02

Buffert - din ekonomiska livlina

Många svenskar saknar idag buffert och det råder många meningar om hur stor buffert man borde ha. Vi guidar dig och ger tips till den som har svårt att komma igång. Det är aldrig försent att starta ett buffertsparande.

› Så mycket bör du ha som buffert
Betala julen med rätt kort
Hushållsekonomi 2017-12-05

Betala julen med rätt kort

Just nu skrivs det massor med önskelistor och det önskas allt från leksaker, spel, kläder, elektronikprylar och upplevelser. Din egen shoppinglista blir allt längre med mat och julklappar som ska handlas inför julen - missa därför inte fördelarna med att betala julen med rätt kort.

› Mer om varför du ska betala julen med rätt kort
Artikelbild
Hushållsekonomi 2016-02-01

Så lyckas du med ditt nyårslöfte

Gav du ett nyårslöfte om att få din ekonomi på fötter? Du var inte ensam, ett av de vanligaste löftena är just att ”få ordning på sin ekonomi”. Var tionde löfte handlar om det, men bara var femte lyckas hålla löftet. Hur ska du då göra för att lyckas hålla ditt löfte om en mer ordningssam ekonomi? Här ger jag några handfasta tips som kommer göra skillnad för just din ekonomi.

› Läs Magnus Hjelmérs tips för att komma igång med sparandet
Köp din hemelektronik med Bankkort Plus och få en Trygghetsförsäkring på köpet
Hushållsekonomi 2015-12-22

Extra bra nyhet för dig med Bankkort Plus

Från och med den 1 januari 2016 ingår det en trygghetsförsäkring i ICA Bankkort Plus. Trygghetsförsäkringen omfattar en allriskförsäkring och en förlängd garanti vid köp av ny hemelektronik. 

› Läs mer om nya trygghetsförsäkringen i Bankkort Plus
Artikelbild
Hushållsekonomi 2015-11-08

Säkra en billig jul

Julen är mångas favorithögtid, men det är inte alltid lätt att få ekonomin att gå ihop när man vill att allt ska vara så perfekt som möjligt under denna högtid. ICA Banken har samlat några tips hur du kan säkra en billigare jul så du och din familj kan lägga fokus på det som är viktigt.

› Läs ICA Bankens tips för en billigare jul