På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2016-03-22

Deklarationsguide

Artikelbild
Artikelbild

Mellan den 16 mars och 15 april skickar Skatteverket ut blanketterna för deklarationen. Det kan fortfarande vara svårt att avgöra vilka avdrag du har rätt att göra, men jag ska försöka hjälpa dig genom de vanligaste avdragen och vad som gäller.

En god nyhet är att du inte behöver gå till ditt lokala skattekontor längre för att lämna in deklarationen. Sedan några år tillbaka gör e-legitimation det möjligt att lämna in en digital blankett. Något som underlättar för många.

Pensionssparande

Från och med den 1 januari 2016 kan du inte längre göra några avdrag för din privata pension i och med att det avdraget har slopats. (tidigare fast belopp på 1 800 kronor)

Avdrag för resor till och från arbetet

Om du reser till och från ditt arbete kan du få avdrag för dina utgifter, men bara för för den del av dina utgifter som är högre än 10 000 kronor/år

  • Om du har åkt kollektivt har du rätt att göra avdrag för utgifterna om avståndet är minst 2 kilometer.
  • Om du har rest med bil eller motorcykel har du rätt att göra avdrag för utgifterna om avståndet är minst 5 kilometer. Du måste dessutom ha gjort en tidsvinst på minst två timmar per dag för fram- och återresan, jämfört med om du skulle åkt kollektivt

Ränteavdrag

Om du har lånekostnader, det vill säga betalar ränta på ett lån, får du göra avdrag för dina ränteutgifter med 30 %. Du kan göra avdraget på alla typer av lån och räntan ska avse en egen skuld och att den är betald.

Du kan göra avdrag för:

  • Ränta som betalats under året
  • Har ränta betalats i förskott, medges inte avdrag för den del av räntan som avser tiden efter den 31 januari året efter inkomståret

Du kan inte föra avdrag för:

  • Ränta som har lagts till skulden
  • Ränta på studielån via CSN

Försäljning av bostad

Det finns en hel del att tänka på vid försäljning av bostad och jag rekommenderar att du börjar med att se den här filmen som Skatteverket har gjort för att exemplifiera vilka avdrag som är riktiga att göra.

ROT/RUT

På inkomstdeklarationen är den preliminära skattereduktionen för husarbete förtryckt. Vid undertecknandet av deklarationen godkänner man den förtryckta summan och intygar att den är korrekt. Missar företaget som har utfört ROT- eller RUT-arbeten att skicka in sin ansökan till Skatteverket kan man gå miste om skattereduktionen. Har inte kontrollbrev från Skatteverket kommit om utbetalningen bör man kontakta den som utförde husarbetet. Rotavdraget är på max 50 000 kronor per år och person och rutavdraget 25 000 kronor för dig under 65 år och 50 000 kronor för dig över 65 år. Avdragen räknas samman så totalt för ett år per person får du utnyttja maximalt 50 000 kronor.

Värdepapper

Har du sålt värdepapper under året? Då ska försäljningen deklareras. Det är svårt att på ett kortfattat sätt sammanfatta regler kring försäljning av värdepapper så mitt tips är du går in på Skatteverkets hemsida för att läsa på om din specifika fråga.

› Till Skatteverkets sida om värdepapper

Behöver du ta reda på vad som hänt under med ditt specifika värdepapper under året?

› Kolla in på Skatteverkets hemsida som visar historik

Tips!

Tänk på att deklarera i tid (senast 2 maj) – kommer den in för sent får du nämligen betala en straffavgift på 1 250 kronor. Har du deklarerat genom att använda sms, app, e-tjänsten eller ringa och anmält ditt konto senast den 2 maj kan du få dina pengar före midsommar.

Lycka till!

Magnus Hjelmér
Vardagsekonom

Twitter: @MagnusHjelmer

Fler nyheter


Vindkraftverk
Spara 2018-02-26

Ny miljöfond i vår fondmeny

Vi har nu äran att presentera ett tillskott i vårt utbud av fonder. I vår strävan att kunna erbjuda fler hållbara fonder, så är det extra kul att du som fondsparare hos ICA Banken nu kan investera i CB Save Earth Fund. Det är en Svanenmärkt global miljöfond från CB Fonder.

› Läs mer om den nya miljöfonden
Börja prata ekonomi för kärlekens skull
Parekonomi 2018-02-14

Prata ekonomi för kärlekens skull

Det finns många saker som man kan göra för att visa sin kärlek till någon. Både ett förhållande och en ekonomi bygger på förtroende och ärlighet. Flera undersökningar visar att ekonomin är det som orsakar flest bråk och missuppfattningar i ett förhållande.

› Så minskar du risken för parförhållandets vanligaste bråk
Så funkar amorteringskravet om du ska köpa ny bostad
Boende 2018-02-13

Så funkar amorteringskravet

Här får du veta hur amorteringskravet fungerar och vilken effekt det nya skärpta kravet får, samt vilka undantag som finns. Vi förklarar också vad belåningsgrad är och hur du räknar ut den.

› Läs mer hur amorteringskravet funkar
Glöm inte att boka din nästa resa med rätt kort
Resor 2018-02-12

Betala resan med rätt kort

När snö och gråväder ligger som täcke över oss, väcks mångas drömmar om en resa till varmare breddgrader. Om du är i färd med att boka en resa, visst betalar du resan med rätt kort? Missa inte det fina som ingår i vårt bankort och kreditkort.

› Därför ska du boka nästa resa med rätt kort
Bolån hos ICA Banken
Boende 2018-02-05

ICA Banken ändrar bolåneräntorna

Den 5 februari 2018 ändrade ICA Banken bolåneräntorna för bolån med bindningstiderna 2-10 år. Övriga bindningstider lämnades oförändrade.

› Läs mer om ränteändringen