På icabanken.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.

Jag förstår
2017-10-19

Checklista inför flytten

Checklista inför att du ska flytta
Checklista inför att du ska flytta När man ska flytta är det mycket man ska hålla koll på. Här är vår checklista!

Är du en av många som kanske köpt eller skaffat dig ett nytt boende och snart ska flytta? Förutom att packa ned hela hemmet i flyttlådor, så finns det en hel del annat som kan vara att komma ihåg att göra i god tid.

Bredband

Gör en flyttanmälan för att ta med bredbandet. Om din leverantör inte kan erbjuda bredband på den nya adressen kan du välja mellan att överföra abonnemanget till den som flyttar in efter dig eller att säga upp abonnemanget. Tänk på att uppsägningstiden ofta är minst en månad.

Hemförsäkring och villaförsäkring

Din hemförsäkring fortsätter att gälla där du är skriven, men du kan behöva uppdatera uppgifterna så att försäkringsskyddet passar din nya bostad. Flyttar du till bostadsrätt behöver du teckna ett särskilt bostadsrättstillägg i hemförsäkringen. Husförsäkringen gäller bara den fastighet som den är tecknad för. Du behöver därför avsluta tidigare villaförsäkring och teckna en ny. För att kunna använda en fastighet eller tomträtt som säkerhet måste den vara brandförsäkrad till sitt fulla värde. Kolla också upp hur din försäkring gäller vid flytt, exempelvis om den gäller när du anlitar flyttfirma.

Elavtal

Säg upp ditt elavtal och teckna ett nytt på den nya adressen. I vissa fall kan du välja att flytta med ditt nuvarande avtal. Glöm inte att säga upp elnätsavtalet också, ifall du har den tjänsten separat och teckna ett nytt på nya adressen.

Vatten och sophämtning

Om du bor i hus - gör en anmälan till kommunen om flytt och ägarbyte för din nuvarande bostad. Det är säljaren som ska göra anmälan om ägarbyte på den nya adressen. Flyttar du till en ny villa eller radhus kan du behöva teckna ett nytt abonnemang.

Adressändring

Anmäl i god tid adressändring för alla personer i hushållet med Skatteverkets e-tjänst. Då sprids den nya adressen till myndigheter, kommuner, landsting samt större banker och försäkringsbolag, till exempel ICA Banken och ICA Försäkring. Tänk på att använda samtyckesfunktionen om du gör adressändring för barn, så förkortas handläggningstiden rejält. Du kan också beställa eftersändning på adressandring.se. Då slipper du riskera att din post blir liggande hos den nya ägaren, eller returneras till avsändaren.

Fast telefoni

Ta kontakt med din telefonoperatör för flytt av ditt fasta nummer.

Boka flytten

Om du sköter flytten själv med hjälp av vänner, tänk på att boka hyrbil i god tid. Ta hellre till lite extra i antal hyrtimmar, så slipper du åka på straffavgift om ni blir försenade. Se till att du har gott om flyttlådor. Låna eller hyr en bagagekärra, att köra kartongerna med.

Flyttfirma

Var noga med att välja en flyttfirma som följer Bohag 2010, Allmänna bestämmelser för bohagsflyttning. Kontrollera att firman har yrkestrafiktillstånd från Transportstyrelsen. Det är en förutsättning för att deras försäkringar ska gälla om något skulle hända vid flytten. (Det är inte säkert att din egen hemförsäkring gäller när du anlitar en flyttfirma.) Se också till att få ett skriftligt avtal där ett fast pris och arbetets omfattning finns med. Har du stora och tunga möbler, som ett piano, ska du upplysa om det på förhand. Om flyttfirman ger ett cirkapris får slutpriset enligt reglerna bli max 15 procent dyrare. Arbetskostnaden kan ge rätt till RUT-avdrag.

Flyttstädning

Om du hyr i en städfirma kan du få RUT-avdrag för arbetskostnaden.

Rensa bland dina saker

Gör dig av med allt du inte vill ta med dig till nya boendet – och glöm inte vinds- och källarförråd. Skänk bort eller sälj det som går. Tycker du inte att du har tid, finns det företag som kan sköta det åt dig på flera orter.

Fler nyheter


ICA Bankens vardagsekonom förklarar hur det går till att köpa bostad
Boende 2018-03-23

Hur går det till att köpa en bostad?

Du ligger nedsjunken bland kuddarna i soffan och surfar runt på bostadssajterna när du plötsligt dyker på ditt drömboende. Men hur går det till att köpa en bostad idag egentligen? Spana in vårt korta filmklipp där Magnus Hjelmér, vår vardagsekonom enkelt förklarar detta.

› Läs mer och se filmklippet
Så funkar amorteringskravet om du ska köpa ny bostad
Boende 2018-02-13

Så funkar amorteringskravet

Här får du veta hur amorteringskravet fungerar och vilken effekt det nya skärpta kravet får, samt vilka undantag som finns. Vi förklarar också vad belåningsgrad är och hur du räknar ut den.

› Läs mer hur amorteringskravet funkar
Bolån hos ICA Banken
Boende 2018-02-05

ICA Banken ändrar bolåneräntorna

Den 5 februari 2018 ändrade ICA Banken bolåneräntorna för bolån med bindningstiderna 2-10 år. Övriga bindningstider lämnades oförändrade.

› Läs mer om ränteändringen
Dolda fel och undersökningsplikt vid bodtadsköp
Boende 2017-09-25

Dolda fel och undersökningsplikt vid bostadköp

När du ska köpa eller sälja en bostad kommer det ofta frågor och påståenden om dolda fel, undersökningsplikt och besiktning. Här får du veta vad som gäller.

› Läs mer om dolda fel och undersökningsplikt vid bostadsköp
Nya amorteringskravet börjar gälla 1 juni 2016
Boende 2016-05-16

Så fungerar det nya amorteringskravet

Det är många som hör av sig och tycker att det är svårt att förstå hur det nya amorteringskravet kommer att fungera. Känn dig lugn, det är inte så krångligt som man kan tro! Här gör jag det enkelt med konkreta exempel.

› Mer om hur amorteringskravet fungerar